29. května 2018

Italské speciality dominují české kuchyni

Tereza Sládková

Italské speciality jsou mezi Čechy velice oblíbené. Ať už se jedná o olivový olej, těstoviny, nebo třeba balsamico, jednu z těchto potravin jistě nalezneme v každé české domácnosti. Ve Food Specials v centru Hradce Králové najdete ještě mnohem více dobrot a italských pochutin, ale také rad – a to nejen na téma Zonky.

Když se řekne Itálie, každému z nás se nejspíš vybaví slunce, moře, pizza, víno a jiné dobroty. Jídlo prostě k Itálii bezesporu patří. Stejný názor sdílí i Jakub Málek, jeden z majitelů Food Specials. Vlastní již tři prodejny a mě přivítal v té, která se nachází ve Švehlově ulici v centru Hradce Králové.

Jakub mě seznamuje s produkty, které v obchodě prodává. Jako první mě hned zaujalo množství olivových olejů. Tolik pohromadě jsem jich snad nikdy neviděla, a tak chudáka Jakuba bombarduji otázkami ohledně toho, co zde zákazníci mohou najít.

No, jak sama vidíš, tak hodně věcí. (smích) Samé dobroty. Od ručně vyřezávaných nádob z olivového dřeva přes těstoviny, nakládané tuňáky a zeleninu až po olivový olej extra virgine, který patří mezi dvacet nejlepších na světě, originální aceta balsamica z Modeny a mostardu. Sortiment uzavírá víno od Lago di Garda. Dost často se návštěvníci pozastaví nad mostardou, což je naložené ovoce nebo zelenina v oleji z hořčičného semínka, specialita od Cremony. Pak jsou tu další speciality, které člověk neochutná příliš často, jako jsou třeba lanýže. Máme mnoho lanýžových úprav. Od olejů až po velké kusy v solném nálevu.

Food Specials v Hradci Králové.

Tak mi právě děláš chutě. A o to asi jde, že? Abych řekla pravdu, Italům závidím ten jejich cit pro jídlo. Umějí si ho vychutnat. To my Češi asi moc neumíme, co myslíš?

Italové si umějí jídlo užít, v tom máš naprostou pravdu. A právě proto jsem chtěl otevřít italské speciality v České republice. V minulosti jsme – oba zakládající společníci – obchodovali s Itálií, takže mnoho návštěv a společných večeří s rodilými Italy dalo vzniknout myšlence podělit se o ty delikatesy i s Čechy. V italské kuchyni je přirozeně více zdravých olivových olejů, méně přidaného cukru. Důležitá je tradice, o kterou jsme v České republice kvůli minulému režimu bohužel přišli. Všichni naši dodavatelé jsou rodinné firmy s dlouhou tradicí, které k pěstování a následnému zpracování surovin přistupují s respektem a důrazem na kvalitu. Už si vyzkoušeli, že to je ta správná cesta, pokud chcete uspět dlouhodobě.

Čtěte také: Medvědárium v Praze má i vlastní nemocnici ⇒

Správná cesta tě vedla asi i na Zonky. Vím, že jsme ti společně s investory pomohli rozjet právě tuto prodejnu v Hradci Králové.

Ano, správná byla. Zonky mi pomohlo dovybavit prodejnu v Hradci Králové a částečně financovat i její provoz. Mám rád ten tlak, který Zonky vyvíjí na standardní banky, které na jeho základě také pomalu začínají navyšovat prostředky na podporu začínajících podnikatelů. Líbí se mi rychlost a jednoduchost celého procesu. Plus mě baví číst ty krásné příběhy.

A pokud už nechcete tyto úspěšné příběhy jen číst, ale chcete konat, tak neváhejte a zkuste to s námi na Zonky. Rádi vám s vaším příběhem pomůžeme.

 

Sdílet článek