Rozhovory

Pavlína Šafusová: „Sociální rozměr nebyl problém. Byl to důvod, proč čokoládovnu rozjet.“

avatarUrl

Zonky

12. 1. 2017

ArticlePictureDetail

Na náměstí v Krásné Lípě si můžete dát jednu z nejlepších čokolád u nás. V kraji chaloupek z hrázděného zdiva sídlí…

Na náměstí v Krásné Lípě si můžete dát jednu z nejlepších čokolád u nás. V kraji chaloupek z hrázděného zdiva sídlí čokoládovna MANA, která navíc zaměstnává lidi s hendikepem. „Takže si můžete říkat, že vaše mlsání je vlastně dobrý skutek,“ směje se Pavlína Šafusová. Aby mohli poctivé čokolády vyrábět ještě víc, půjčili si u Zonkyho na nový temperovací stroj.

Text: Markéta Schinkmannová, Foto/video: Jan Strmiska

Jak jste začali? Pořídili jste si starou kuchařku a dělali pokusy doma v kuchyni?
Přesně tak to bylo. Začali jsme opravdu od píky… Nejdřív jsme museli zjistit, jak čokoláda vzniká, jak se temperuje tak, aby vznikl krásný, hladký bonbon. První pokusy se nevedly, ale kolegovy děti byly nadšené, protože mohly „nepovedenou“ čokoládu likvidovat. Jako první se nám opravdu povedla italská bílá. Hned na to následovala první velká objednávka na spoustu bonbonů. Báli jsme se, jak to zvládneme, ale dopadlo to dobře.

A kolik druhů bonbonů už umíte vyrobit?
Teď už bezmála sto druhů čokolád. Od bílé až po 100% hořkou čokoládu, která neobsahuje ani cukr, ani sójový lecitin, jen kakao a kakaové máslo. Tu mám ze všech nejradši! Zatím si bohužel nemůžeme dovolit jet na burzu kakaových bobů, ale vybíráme si surovinu s garancí místa původu. Pracujeme také s fair trade čokoládou.

A kterou čokoládu mají nejradši zákazníci?
Jasný favorit je bílá se skořicí. A pak lidi milují mléčná srdíčka s náplní z vlašských oříšků, Amaretta, medu a jedné naší tajné suroviny.

„Všechny bonbony i náplně kromě šampaňského krému děláme podle našich vlastních receptur.“

Otevřít si v kraji s nejvyšší mírou nezaměstnanosti u nás výrobu a obchod s čokoládou, to chce odvahu. Jak se vám daří?
A to si představte, že jsme začínali v době ekonomické recese, v roce 2012. My jsme si tehdy řekli, že prostě vytvoříme pracovní místa. Vysoká nezaměstnanost je v našem kraji stále, ale už to není tak zběsilé, jako tehdy před těmi pěti lety.

A proč jste si to zkomplikovali ještě tím sociálním podnikáním?
Pracuju tady na Šluknovsku v sociálních službách s jedním kolegou už šestnáct let. No a když hledal téma pro sociální podnik, byla čokoládovna jedním z mnoha pěkných nápadů. S výrobou čokolády sice nikdo z nás zkušenosti neměl, ale nějak nás to nadchlo. Teď už máme patnáct zaměstnanců, z nichž čtyři dlouho nemohli najít práci a jedenáct má nějaký zdravotní hendikep. Takže sociální rozměr je vlastně hlavní důvod, proč jsme se do toho pustili. Zaměstnáváme lidi postižené fyzicky i mentálně, nebo s duševní nemocí. Není jednoduché takový tým vyladit, pracujeme na tom už zhruba dva roky.

Jak vznikají nové příchutě? Sáhnete zase vždycky po nějaké kuchařce?
Kdepak, to bylo vážně jen na začátku. Všechny bonbony i náplně kromě šampaňského krému děláme podle našich vlastních receptur. Někdy také uděláme čokoládu na přání zákazníka, který nám třeba řekne, že má rád japoský čaj Matcha. Tak uděláme čokoládu s čajovými lístky. Děláme malé série, a tak si můžeme dovolit naše zákazníky občas takhle potěšit.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode





Kolik bonbonů vyrobíte?
Tuhle jsme to zrovna počítali. Denně vyrobíme dvě a půl kila čisté čokolády a pak ještě čerstvé náplně. A taková pralinka váží okolo dvanácti, patnácti gramů. Takže přes dvě sta bonbonů denně to určitě bude.

Kdo u vás nakupuje?
Největší skupinu tvoří turisté, protože Krásná Lípa je součástí Českého Švýcarska. Vyrábíme ale také spoustu čokolády na zakázku pro firmy podle jejich přání, třeba chtějí čokoládu s logem a podobně. Máme ale i vlastní formičky na čokoládu, třeba s reliéfem místních rozhleden. Zákazník si koupí tabulku čokolády, my mu k ní přibalíme mapu a může vyrazit mlsat na rozhlednu. Chodí k nám ale i místní, kteří rádi koupí kvalitní potravinu, která není k dostání v běžných řetězcích.

Máte i plány na další rozvoj?
V loňském roce jsme otevřeli čokoládovou dílnu pro veřejnost a rádi bychom její činnost nadále rozšiřovali. A letos se moc těšíme na temperovací stroj, na který nám půjčil Zonky. Ušetří nám hromadu práce. Zatím jsme totiž čokoládu temperovali pouze na páře, což je klasický, ale velmi náročný postup. Čokoláda se musí zahřívat, měřit její teplota a zase chladit na mramorové desce. Stát celý den u páry je dřina. Tradičního postupu se ale určitě nechceme vzdát úplně, třeba některé čokolády s vysokým obsahem kakaa se na temperovacím stroji zpracovávají obtížně.

Koupíte si ještě někdy tabulku čokolády v supermarketu?
Ne, na tom jsme se s kolegy shodli, že to už opravdu není možné.

Taky v hlavě nosíte projekt, který banka odpískala? Zkuste to na Zonky a půjčte si od lidí.

sdílet článek

Zpět na novinky

Sídlo

Air Bank a.s.
Evropská 2690/17
160 00 Praha 6 – Dejvice
IČO: 29045371

Korespondenční adresa

Air Bank a.s.
P. O. BOX 625
661 25 Brno 2
IČO: 29045371

Sledujte nás na sociálních sítích

Příklad půjčky

Když si na Zonky půjčíte 150 000 Kč s pevnou úrokovou sazbou 6,99 % ročně na 60 měsíců, budete mít pravidelné splátky 3 030 Kč a poslední splátku 2 968,38 Kč. Protože jednorázový poplatek jsou vždy 2 % z výše půjčky, zaplatíte v tomto případě 3 000 Kč. Ty se vám rozpočítají do prvních 3 splátek. Výsledná RPSN tak bude 8,11 % a celkem zaplatíte 181 738,38 Kč.
© 2024 Air Bank a.s., člen skupiny PPF, poskytovatel služby Zonky, je zapsaná u rejstříkového soudu v Praze — spisová značka B 16013