MANA čokoládovna v Krásné Lípě je nejen sociálním podnikem, ale především místem, které spojuje lidi. Ty, kteří milují…
MANA čokoládovna v Krásné Lípě je nejen sociálním podnikem, ale především místem, které spojuje lidi. Ty, kteří milují čokoládu. Ty, kteří rádi pomáhají. Ty, kteří jsou zvědaví, jak Zonky vlastně funguje.
Do Krásné Lípy vede cesta z Prahy daleká, ale vůně a chuť ručně vyrobené čokolády mé kroky přímo nadnášela. Už na Křinickém náměstí jsem ucítila tu krásnou vůni čokolády. Pak už mi chyběly jen čtyři schody a stála jsem v čokoládovém ráji. Uvnitř mě čekala nejen Pavlína Šafusová, ale mnoho sladkých ochutnávek.
Po krátké obchůzce mně Pavlína začíná vyprávět o, řekla bych, netradičním vzniku jejich čokoládovny. Proč netradiční? Prvotní myšlenka byla nechat vzniknout místo, které by zvýšilo zaměstnanost a pomohlo lidem. Až poté přišel čokoládový nápad, který myšlenku jen krásně podtrhl.
Celý příběh odstartoval můj kolega z organizace CEDR. Je to komunitní spolek, který poskytuje sociální služby na Šluknovsku. Měl nápad svolat schůzku, na které nastalo společné hledání tématu na sociální podnikání. Byl začátek roku 2012, vysoká nezaměstnanost a příležitost vytvářet nová pracovní místa. Byla příležitost začít sociálně podnikat a hledat vhodné téma. V jeden okamžik zazněla slova o čokoládě. A bylo to. Naskytlo se zajímavé téma, byla chuť a celé to začalo dávat smysl. Dohodli jsme se a jako vedlejší činnost jsme začali vařit ručně čokoládu a nabízet jí zákazníkům. Těm chutnala, a tak jsme přijali prvního zaměstnance. Po 3 letech se vaření čokolády natolik ujalo, a čokoláda chutnala tolika lidem, že jsme se rozhodli založit sociální družstvo CEDROVATKA, které nyní zaměstnává 15 osob a provozuje čokoládovnu, kde čokoládu vyrábíme, prodáváme a zákazníci si mohou také v zážitkové dílně svoji čokoládu sami vyrobit.
Vidím, že čokoládu miluješ a asi ti vždy chutnala. Určitě tě těší, že jsi pronikla i do tajů její výroby. Sama říkáš, že se ti otevřel nový svět kvalitní čokolády a ten tě baví a zajímá. Jak jsi ale na začátku věděla, co a jak dělat?
(smích) No, nevěděla. Začali jsme s jedním vařičem, hrncem, mísou a základními pomůckami. Ještě dnes poznávám a dozvídám se, co všechno potřebujeme a i přes to, že jsme již ve dvou prostorech, potřebujeme další a další pomůcky a vybavení. Zpracovávat čokoládu není jednoduchá záležitost, vždy je to dobrodružství a očekávání výsledku. Čokoláda je náročná, na lidi klade vysoké nároky – pozornost, trpělivost, pohodu, lásku, cit, ale i hbitost a vtip. Pak se odmění vůní a lahodnou chutí. Zážitek při zpracování čokolády je nenahraditelný.
Přečtěte si o dalších inspirativních podnikání ⇒
Já tu ochutnávám už asi pátou čokoládovou slast a to jsem skoro na začátku. Prozradíš mi, co tu vlastně vše vyrábíte a co si zákazníci mohou odnést s sebou?
Zákazníci u nás najdou bílou, mléčnou i hořkou vybranou pravou čokoládu, ručně zpracovávanou, s našimi vlastními náplněmi. Děláme čokoládu vždy čerstvou a v malém množství, takže si i zákazník může nějakou tu chuť přát a pokud to lze, můžeme jí vyrobit. Například japonský čaj Matcha dáváme do čokolády přesně podle vyladěné chuti zákazníků. A tak je to například i s chilli, ořechem v medu, skořicí. Zpracováváme také fairtradovou čokoládu. V sortimentu nechybí ani čokolády s místem původu, takže víte, odkud pochází a jaká je její charakteristická chuť.
Když jsme u lidí, je třeba připomenout, že jste sociální podnik. Zaměstnáváte i osoby s nějakým postižením, kterým dáváte možnost začlenit se do pracovního procesu. To je podle mě to největší a zároveň nejhezčí poslání vaší čokoládovny – spojujete lidi čokoládovým snem.
Ano. V sociálním družstvu zaměstnáváme osoby se zdravotním postižením nebo jinak vyčleňované osoby z trhu práce. Musím říct, že k nám chodí zpracovávat čokoládu lidé milí, usměvaví a trpěliví. Milují čokoládu a mají chuť poznávat rozmanitosti jejího zpracování. Také tu jsme všichni proto, že máme rádi další lidi, protože pro ty především čokoládu vyrábíme. Zaměstnáváme více jak polovinu osob se zdravotním postižením, můžeme tedy poskytovat firmám nad 25 zaměstnanců náhradní plnění. Tím, že si u nás firmy zakoupí naše výrobky, dávají našim zaměstnancům zajímavou práci – vyrábět čokoládu.
Poslouchá se to jaké pohádka. Já věřím, že úspěch je vždy v lidech a tady je to cítit z každého kousku čokolády. I ten prostor je krásný. Dobře, že jste si na něj počkali. S rekonstrukcí vám ale Zonky nepomáhaly. Proč jste tedy oslovili investory na Zonky?
Zonky vystupují v našem příběhu v jedné z hlavních rolí. Bez Zonky bychom neměli kvalitní temperovací stroj, který nám usnadňuje náročné úkony při zahřívání a chlazení čokolády. Nečerpáme žádné Evropské dotace, vše financujeme z tržeb, z vlastních zdrojů, z podpory od našich sponzorů a přátel. Je tedy pro nás podpora od 124 investorů ze Zonky nenahraditelnou pomocí. Lidé v Zonky i investoři nám věří a věřili, a tak se snažíme tuto hodnotu vracet výtečnou chutí a kvalitní prací. V plánu mám dokonce další půjčku. Opět do rozvoje technologie v čokoládovně. Každému Zonky doporučuji, moje spokojenost je maximální a abych vstřícnost také vracela zpět, jsem na Zonky investorem, protože každý může pomoci i malou částkou a ještě se naučit investovat.
Pavlína je skutečně ženou s otevřeným srdcem. A pokud i vy máte otevřené srdce a cítíte, že byste finance rádi použili k dobré a smysluplné věci, tak neváhejte a zkuste to s námi na Zonky.