6. září 2016

Finanční sebevědomí 18. díl: „Co dělá inflace se zbožím“

Profilový obrázek

Když inflace zvedne ceny zboží, obchodníci ji často do svých cen nepromítnou. Schovají ji. Kam? Třeba do velké krabice dají míň sušenek a prodají vám tak vzduch. Nebo sníží kvalitu zboží, a tak zachovají gramáž i cenu. Jen do šunky dají víc rozdrcených zvířecích kostí. I to přináší inflace.

Když inflace sníží hodnotu peněz, obchodníci mají několik možností, jak dostávat od zákazníků přesáto stále stejně.  Zvýšit cenu by bylo moc okaté, porovnávat cenu už si zvykl kde kdo a rychle by na to obchodníkům přišel. Tak je to potřeba dělat sofistikovaněji. Něco jsme schopni rozpoznat, ale už to chce lupu a čapku Sherlocka Holmese. Něco ani protřelý detektiv neodhalí.

Varianty, jak zvýšit cenu bez zvýšení ceny:

  • menší objemy: stejná cena – nižší gramáž zboží
  • prodej vzduchu: stejné množství, větší obal a vyšší cena
  • nižší kvalita: stejná cena – horší kvalita (méně jakostní ingredience, nekvalitní komponenty, nižší obsah základní suroviny, použití náhražek)

Detektivní práci za nás dělají dTesty (www.dtest.cz) nebo jiné reálné testy a zkoušky. My to ani s lupou neodhalíme, na to bychom doma potřebovali mít speciální laboratoř.

Chemická doba jedová

Co si umíte doma udělat sami a levněji, to nekupujte v obchodě předražené a nezdravé. Příklad? Třeba obyčejný povidlový koláč. Doma ho budete mít za pár kaček a budete přesně vědět, co v něm je.

– Domácí povidlový koláč za cca 5 korun:

Švestky svařené bez cukru, mouka (polohrubá), cukr, vejce, mléko, máslo, droždí a kuchyňská sůl.

– Kupovaný povidlový koláč za cca 25 korun:

Povidla švestková, švestkový lektvar, jablečný protlak, sušené švestky, glukózový cukr, kyselina citrónová, aroma, konzervant E 200, pšeničná mouka, pitná voda, cukr, nevlhnoucí cukr, dextróza, pšeničný škrob, ztužený rostlinný tuk, E 470a, E 451, vanilín, rostlinný olej, vaječná melanž, droždí, stolní margarín, rostlinné tuky a oleje, jedlá sůl, máslové aroma, barviva – E 160 b, E 100, jedlá sůl jodidovaná, citropasta, jablečná dřeň, cukr, zahušťovadlo E 1422, citrónové aroma, kyselina citrónová, konzervant E 202, ječná sladová mouka, kukuřičný škrob, emulgátory – E471, E472e, lecitiny, látky zlepšující mouku – E 300, kyselina octová, etylvanilin.

Jablíčko pro Sněhurku

Au, bolí mě ruka, jen to píšu. Co teprve, když tohle člověk sní? Při prvních ingrediencích se člověku sbíhají sliny, při druhých naskakuje husí kůže. Zní to spíš jako tajný recept na vyhubení škůdců: švestkový lektvar, konzervant E 200, dextróza, E 470a, E 451, vaječná melanž, barviva – E 160 b. E 100, citropasta, zahušťovadlo E 1422, konzervant E 202, emulgátory – E471, E472e nebo látky zlepšující mouku. Sexy záležitost v jediném sladkém koláčku. Jako jablíčko pro Sněhurku.

Proč se prodávají jedy na krysy v obchodech pro lidi? Protože je lidi kupují. V sousedních zemích si to mnohde nenechají lidé líbit, a proto to mají levnější a kvalitnější. Třeba v Německu nebo Rakousku prodávají prokazatelně stejné potraviny ve stejném balení za nižší cenu a v lepší kvalitě. Je známo, že drogerie DM má u nás za stejné výrobky vyšší ceny než v těchto západních zemích.

Sdílet článek