16. března 2018

Když v kuchyni vládnou gastroinženýrky ze Smíchova

Tereza Sládková

Útulný podnik Gourmet Pauza na Lidické ulici v Praze vítá nejen hladové krky, zvědavce, nadšence neotřelého designu, ale také snílky, kteří váhají s nastartováním svého snu se Zonky.

Otevírají se dveře a mně je okamžitě jasné, že právě vchází rodina, jejíž silné pouto vytvořilo tento krásný a hlavně úspěšný prostor jménem Gourmet Pauza. První razí cestu usměvavá maminka Pavlína, která má ruce plné věcí a popostrkuje před sebou malou vnučku. Za ní jde ihned její dcera Zuzana, která žongluje s kočárkem a taškami v ruce, a jako poslední ochranitelsky vchází Martin.

Holky, vzácný vztah, který mezi sebou máte nejen vy dvě, ale celá vaše rodina, vedl vlastně k tomu, že jste společně začaly podnikat.

Zuzana: Vlastně ano. My jsme velká rodina a máme k sobě všichni blízko. Jsme čtyři děti. Já jsem nejstarší a od malinka nás všechny provází láska k jídlu. S mamkou jsme k sobě měly vždy hodně blízko. Skoro jako kamarádky. Už když jsem studovala na vysoké škole… ano, jsme 2 inženýrky ekonomie, co si otevřely restauraci… tak nás děsně bavilo jídlo a vše, co k němu patří. Jíst ho, ale i vařit, ochutnávat, porovnávat. Maminka je do toho ještě výživová poradkyně. Zajímala se vždy o všechny možné druhy „diet“, o biopotraviny a jiné další trendy v oblasti gastronomie.

Pavlína: Máme k sobě všichni blízko. To je pravda a jsem za to nesmírně vděčná. Samozřejmé to není. Ne vždy jsme měly lehkou cestu, tak to nás možná ještě více semklo. Jídlo nás skutečně provází celý život. Já jsem si k vysoké škole udělala ještě kurzy specializující se na stravu. Jídlo a celkově potraviny mě velice zajímaly a zajímají dodnes. Hned po revoluci jsem byla taková první vlaštovka s biozbožím – otevřela jsem totiž první bioprodejnu. No a děti to viděly vlastně od raného věku.

My jsme žili jídlem.

Gourmet Pauza je pražský rodinný podnik.

Zdravým a dobrým jídlem.

Zuzana: Přesně. No a když jsem byla ještě studentkou vysoké školy, tak jsme doma začaly s maminkou s krabičkovou dietou pro úzký okruh lidí v domácích podmínkách. Takhle jsme vlastně začaly. Moc nás to bavilo a čím dál častěji jsme se bavily o tom, že bychom si otevřely něco svého, většího. Ta myšlenka se samozřejmě dost měnila. Nechtěly jsme být striktní biorestaurací, ale takovou vyváženou, ve které si najde každý to své. Od první myšlenky to trvalo asi tři roky, než jsme vůbec našly tento prostor.

Prostor jste hledaly tři roky?

Zuzana: Aktivně jsme hledaly asi rok. Ono to není jen tak v Praze. Najít vyhovující prostor, který vás měsíčně nebude stát střechu nad hlavou, je fakt umění. Jakmile jsme se však do těchto prostorů přišly podívat, zamilovaly jsme se. Anděl nebyla naše vysněná lokalita, ale teď jsme za ni moc rády.

Do rodinného podniku přispívá vlastně každý jeho člen svým dílem.

Zuzana: Ano. Můj brácha tu dělá šéfkuchaře. Další dva sourozenci ještě studují, ale ve volných chvílích nám tu pomáhají. Vždycky tu někoho z nás potkáte. Máme na to i skvělou odezvu od zákazníků. Líbí se jim, že je Gourmet Pauza rodinný podnik. Máme ale blízký vztah i s personálem, čehož si moc vážíme. Teď tu jsme fakt zavedená parta.

V Gourmet Pauze pracuje celá rodina.

Pavlína: První dva roky jsme tu ale byly se Zuzankou nonstop. Dokonce po prvním roce jsem skončila z vyčerpání v nemocnici. Měla jsem pocit, že to bez nás nepůjde, a tak jsme fakt vše dělaly samy. Nejen papíry, ale také jsme občas vařily nebo byly na place. Zuzanka má tedy na starosti více ty faktury a papíry, já jsem zase více na place. Jsem tu ráda. Vidím vše za pochodu, vidím, co lidé mají rádi, co naopak třeba nejde. Také mě samozřejmě baví s našimi zákazníky prohodit pár slov.

Jsem ale ráda, že jsme přišly věcem už na kloub a víme, co děláme. Už nás to tolik nestresuje, teď si to užíváme. Naučily jsme se rozdělit si práci a některé úkony delegovat.

Důvěřujeme.

Užíváte si určitě i stále toho neobvyklého interiéru, který vám navrhli maďarští designéři z Varro Design. Jak vás napadlo se spojit s designéry, kteří navrhují ty nejluxusnější hotely světa?

Zuzana: Jednoduše. Haha. Jsou to velice dobří kamarádi mé švagrové. My do Budapešti jezdíme poměrně často, tak jsme s nimi také navázaly přátelství. Oni dělají fakt obrovské zakázky. Projekty s neskutečnými rozpočty. No a u nás se smáli, že rozpočet bude a bude dost omezený. Chtěli do toho ale jít. Tak jsme si plácli a nechali design restaurace na nich. A myslím si, že odvedli skvělou práci. Jsem ráda, že jsme jejich prvním projektem v Praze.

Na interiéru se podíleli maďarští designéři.

Takže rekonstrukce proběhla hladce.

Zuzana: Rekonstrukce byla trochu náročnější. I v tom, že jsem byla v poslední fázi těhotenství a maminka byla pracovně dva měsíce v Itálii. No a teď to jelo. Dodavatelé, řemeslníci, samé telefonáty…

Pavlína: Do Itálie jezdím léta cvičit s klientkami a vařit. Čerpám tam ale také inspiraci. Ochutnávám jídlo a víno. Teď jsme si i nechaly dovést tamní vína.

Aha, takže ochutnáváte, a co vám chutná, pak zařadíte do menu?

Zuzana: No, my do toho tak nějak povídáme všichni. Různě chodíme degustovat nejen jídlo a víno, ale také třeba kávu. Baví nás objevovat nové chutě. I dodavatele důkladně vybíráme. Samozřejmě na začátku to bylo trošičku obtížnější, nikdo nás neznal a musely jsme budovat vztahy. Dnes je to jiné. Dnes se nám dodavatelé ozývají sami.

Najdete i ve vašem okolí podnik, který Zonky podporuje?

Je vidět, že vás to skutečně baví a jste plné elánu. Jaké máte další plány?

Zuzana: Zahrádku. V zadní části restaurace je východ ven do vnitrobloku, kde bychom rády měly posezení. V létě to cítíme jako nevýhodu. Sama jím ráda venku, když to jde. Ten vnitroblok bude moc pěkný a příjemný. Teď jsme ve fázi, kdy to řešíme s úřady a se Zonky, kde jsme si půjčily peníze. Zároveň jsme teď v bodě, kdy i uvažujeme nad další Gourmet Pauzou. Pokud se objeví ty pravé prostory, rády bychom do toho šly.

Do restaurace Gourmet Pauza se můžete přijít dobře najíst i zeptat na zkušenosti se Zonky.

Tedy díky investorům na Zonky si vaši zákazníci budou moci posedět venku na zahrádce.

Pavlína: Doufáme. Ono to vše stojí tolik peněz. Už jen žádost na úřadě. Ale to zná asi každý podnikatel. Půjčily jsme si na Zonky hlavně kvůli dobrému úroku a rychlosti. A teď jsme nadšené i z další spolupráce formou reklamy. Líbí se nám, že to takto dále se Zonky pokračuje. Dnes už se pyšníme i samolepkou na dveřích, ve kterých rády uvítáme i případné váhavé střelce, co by chtěli poradit ohledně spolupráce se Zonky.

Máme chuť jít do dalšího projektu.

A pokud i vy máte chuť jít do dalšího projektu jako tyto dvě kouzelné bytosti, tak neváhejte a zkuste to s námi na Zonky. Rádi pomáháme plnit sny.

Sdílet článek