24. května 2018

Sejdeme se v Chillu u Brna – nejsympatičtějším podniku v okolí

Tereza Sládková

Jakub Stejskal s manželkou vytvořili kousek od Brna Chill bar s ambicí stát se nejsympatičtějším podnikem v okolí. Zda se jim to daří, se mohou návštěvníci přesvědčit třeba u nich Na Stojáka nebo kusem řeči nad fungováním Zonky.

Za Jakubem do Rosic u Brna jsem se moc těšila. Kdo by se netěšil do Chill baru, který si dal za úkol stát se tím nejsympatičtějším podnikem v okolí. A že sympatický skutečně je, lze poznat už jen při pohledu na Jakuba, který má úsměv od ucha k uchu.

Otevření Chill baru je výsledkem toho, čemu jsme se s manželkou dříve věnovali. Bavilo nás poznávání kávy, měli jsme promo tým, se kterým jsme pracovali pro různé české firmy. Já jsem občas moderoval a Dorku bavil marketing. Když tohle všechno zmixuješ, vzniknou první „Chill myšlenky“. Pak jsme jednou projížděli přes Rosice a ze začátku úplně ze srandy jsme se na sebe podívali a řekli – co kdybychom v tom patře něco udělali? Tak jo. No a vznikl Chill bar. (smích) „Díky“ tomu, že jsme před tím pořádně nikdy v gastru nedělali, jsme mohli udělat něco nového a originálního. Ani restauraci, ani kavární, ani bar. Je to směs všeho. Je to prostě Chill.

Mluvíš o tak trochu jiném podniku. Já samozřejmě vidím, že to je tak trochu jiný podnik, ale kdybys měl popsat, co je u vás odlišné, co bys zmínil?

Toho je. (smích) Prioritou číslo jedna by mělo být sympatické prostředí. Spousta lidí k nám chodí kvůli skvělým Dorčiným dezertům. Děláme čerstvé domácí dobroty. Minulý týden jsem se díval do statistik a Dorka už připravila přes 1000 dezertů, což je na naše poměry neuvěřitelně moc. Co se týče kuchyně, jsou pro nás stěžejní burgery. Hledali jsme nejlepší maso a domácí bulky. Nejsme kuchaři, ale když školím někoho, kdo jde ke grilu, tak mu na začátku řeknu, že burgery bude dělat jen ten, kdo bude chtít dělat nejlepší burgery na světě. Asi úplně všichni se mi v prvních vteřinách zasmáli a pak úplně všichni zpozorněli, protože viděli, že to myslím smrtelně vážně. (smích) Ten, kdo chce udělat nejlepší burger, si nedovolí nic ošulit, dát něčeho jiné množství apod. Naopak se s tím snaží hrát a odměnou je pak reakce hosta. Když vám někdo řekne, že byl ten burger naprosto fantastický, tak vás to strašně moc nakopne a potěší.

V nabídce Chill baru najdete skvělé burgery.

Jednou z dalších hlavních specialit v Chillu jsou rumy. Když jsme začínali, tak jsme hledali něco, co v okolí není, a světové rumy nás strašně nadchly. Začali jsme jezdit po Evropě a učit se od nejlepších. Vytvořili jsme projekt Rumsoul, díky kterému už naše zkušenosti posíláme i do dalších podniků.

Čtěte také: ,,Když v kuchyní vládnou
gasroinženýrky ze Smíchova“ ⇒

No počkej, počkej. Rumy tu samozřejmě vidím, ale ani jsem netušila, že za tím stojí nějaký úspěšný projekt. V čem je Rumsoul tak zajímavý?

Jako první v republice nabízíme kompletní rumový servis. Majitelé podniků už naštěstí uviděli ten potenciál. Vidí, že kvalitu lidé chtějí. Chvíli trvalo, než se přišlo na to, že pokud personál neumí rum odprezentovat, tak jde všechna práce vniveč. Proto dnes školíme nejen na výrobu a historii, ale hlavně na to, jak s rumem pracovat ve vztahu k zákazníkovi. Je super, že vycházíme z toho, jak to bylo u nás v Chillu. Takže když mi teď volá majitel podniku, tak mu říkám – pomůžeme vám s výběrem dodavatele, vytvoříme pro vás rumový lístek, pomůžeme vám se školením personálu a klidně i s výběrem skleniček. Prostě kompletní rumový servis. Co bychom dali za to, kdyby něco takového existovalo, když jsme začínali my.

Základem je přátelský přístup k zákazníkům, kteří se pak rádi vrací.

Tak to je skvělá myšlenka. Vlastně předáváte své zkušenosti dále. Pomáháte lidem. To se mi moc líbí, když se lidé něco naučí a pak to mohou a hlavně chtějí předávat dále. Ono zvlášť asi v těch začátcích je hodně věcí, ve kterých majitelé tápou, že? Není určitě jednoduché provozovat takový podnik.

Máš pravdu. Musí to člověka prostě bavit. Cokoliv děláš srdcem, lidi to vnímají. Práce není taková pohoda, jak to na první pohled vypadá. Když jsme tohle téma řešili s Lukášem (Hejlíkem), tak jsme se shodli na tom, že realita nastává, až opadne prvotní nadšení. Pak vám ta práce ukáže všechny svoje plusy a minusy. Pokud to přijmete, můžete pokračovat. Pokud ne… Aby všechno klapalo, jak má, musí být dobrý tým, dobrá lokalita, dobrá kvalita, dobrý sortiment a výborný přátelský přístup. Když si tohle všechno sedne, tak vzniká šance na úspěch. Top priorita je pro mě tým. Úspěšný podnik je díky výjimečným lidem. Výjimečný neznamená „top skills“, ale srdcař a férový člověk. Proto si tak vážíme kamarádů, kteří s námi pracují, a oni vědí, že to myslíme absolutně vážně.

V Chill baru najdete i bohatý program akcí.

To je krásné poslouchat. Zvlášť v dnešní době, kdy mi přijde, že se ze zaměstnanců stávají pouze a jen čísla, která lze hned a snadno nahradit. Tady to tak ale necítím. Je to tu takové rodinné.

(smích) Od začátku je to rodinný podnik. Srdcem je rozhodně manželka Dorka. Bez ní by Chill neexistoval. Každý máme silnější a slabší stránky, takže se doplňujeme, jenže já si občas rád povídám. Kus práce v Chillu nechal i brácha Vítek a na začátku nám pomáhala rodina i kamarádi. Bez srdcařů okolo sebe by dnes Chill nebyl. A to je realita, ne klišé.

Čtěte také: ,,5 rad, jak vytvořit revoluční start-up“ ⇒

Realita je ale i taková, že právě díky Zonky je Chill takový, jaký je. Že vám investoři pomohli uskutečnit váš sen a dát vzniknout tomuto nejsympatičtějšímu podniku.

Bez Zonky bychom projekt neměli jak zafinancovat. Zkoušeli jsme porovnávat různé možnosti a Zonky má bezkonkurenčně nejlepší podmínky. Abych pravdu řekl, tak náš začátek nebyl úplný vzor pro rozjetí nového podniku. (smích) Byli jsme trošku kaskadéři. Na druhou stranu je ale Chill výsledkem toho, jak to může vypadat, když zatnete zuby a jedete stylem všechno, nebo nic. Skoro všechno v Chillu jsme si dělali sami. Od rekonstrukce židlí, které jsme koupili přes inzerát, čalounění palet, ze kterých jsme dělali posezení na zahrádku, až po výrobu pódia, designu a spousty dalšího. Kdyby vše nevzniklo samoprací a s pomocí rodiny a kamarádů, podnik by stál cca 3x až 4x tolik. První den, když jsme spustili provoz, jsme začínali s nulou na všech účtech. A tím myslím opravdu absolutní nulou. Od spořicích účtů po kontokorent. All in. Bylo to strašně těžké na psychiku. Ale zvládli jsme to a to je důležité. Teď jsme ve fázi, kdy za námi chodí další nadšenci a my jim předáváme zkušenosti, které jsme si sami zažili.

Také Zonky pomohl k rozjezdu tohoto podniku.

A do toho všeho věřím, že s Dorkou určitě spřádáte další plány do budoucna, že? Nebo se snad pletu?

No, moc se nepleteš. (smích) Plány do budoucna jsou takové, že chceme rozšířit výběr jídla a pořádat další super akce typu Na Stojáka, zvát hudební hosty, jako jsou Voxel a Pokáč, a rozdávat radost. Je super vidět, že pokud není klišé, že máte rádi lidi, tak to funguje a výsledky vidíte hned. Když lidi vidí, že jsou v příjemném prostředí, a vy se o ně upřímně zajímáte, tak jsou nadšení.

A co vy? Také chcete rozdávat radost a pracovat ve svém? Tak do toho jděte s námi na Zonky. Chytře. Rychle. Online.

Sdílet článek